
Fontosnak tartjuk, hogy a bölcsődéseinknek minél egészségesebb ételeket kínáljunk. A farsangi mulatság csak fánkkal az igazi, ezért felkutattunk a sütőben süthető változat receptjét. A lekváros finomság előtt egy kellemes meleg frankfurti leves töltheti meg az éhes pocakokat.
1 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Egy tálban a liszttel elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a többi hozzávalót, majd géppel vagy kézzel lágy tésztát dagasztunk. Ha a tészta már sima, nem ragad az edény falához, meleg helyen, konyharuhával letakarva a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, 1,5 – 2 cm vastagságúra nyújtjuk. Nagyobb pogácsaszaggatóval kiszúrjuk a fánkokat, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és 180 C°-ra melegített sütőben aranybarnára sütjük.
Az elkészült fánkokat ízesíthetjük, díszíthetjük gyümölcsízzel, porcukorral.
Hozzávalók (26 – 30 db):
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 3 dl tej
- 5 dkg kristálycukor
- 1 dkg vaníliás cukor
- 3 db tojássárgája
- 5 dkg vaj
- csipet só
Tetejére:
- Gyümölcs íz, porcukor