
A sütőtök nagy téli kedvenc. Most egy különleges túrógombócot készíthetünk, ami még a nagypapának is ízleni fog egy jó meleg frankfurti leves után.
A félzsíros tehéntúrót a nyers, reszelt sütőtökkel (apró lyukú reszelőn reszelve!), a felvert tojásokkal és a búzadarával jól összedolgozzuk, majd legalább 1 órára betesszük a hűtőbe.
Közben a dióbelet késsel felaprítjuk és száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk. Ha kihűlt, ledaráljuk.
A zsemlemorzsát kevés olajon szintén megpirítjuk. Amikor kész, a pirított darált diót és a pirított zsemlemorzsát összekeverjük. Ebbe fogjuk beleforgatni a megfőtt gombócokat.
(Ha nincs diódarálónk, akkor a megvásárolt darált diót és zsemlemorzsát keverjük össze és óvatosan együtt pirítsuk meg.)
Az öntethez a hozzávalókat alaposan keverjük ki.
Kivesszük a hűtőből a túrós keveréket, gombócokat formázunk belőle, majd forrásban lévő, enyhén sós vízben kifőzzük. Ha a gombóc feljön a víz felszínére, elkészült.
A leszűrt gombócokat a zsemlemorzsa-dió keverékébe forgatjuk, és a korábban elkészített tejfölös öntettel tálaljuk.
Hozzávalók 4 fő részére:
- a gombóchoz:
- 40 dkg félzsíros tehéntúró
- 15 dkg sütőtök
- 5 dkg búzadara
- 2 db tojás
- csipet só
- a beforgatáshoz:
- 8 dkg zsemlemorzsa
- 8 dkg dióbél
- étolaj szükség szerint
- az öntethez:
- 25 dkg tejföl
- 11 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- fahéj ízlés szerint