Sütőtökös túrógombóc

A sütőtök nagy téli kedvenc. Most egy különleges túrógombócot készíthetünk, ami még a nagypapának is ízleni fog egy jó meleg frankfurti leves után.

A félzsíros tehéntúrót a nyers, reszelt sütőtökkel (apró lyukú reszelőn reszelve!), a felvert tojásokkal és a búzadarával jól összedolgozzuk, majd legalább 1 órára betesszük a hűtőbe.

Közben a dióbelet késsel felaprítjuk és száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk. Ha kihűlt, ledaráljuk.

A zsemlemorzsát kevés olajon szintén megpirítjuk. Amikor kész, a pirított darált diót és a pirított zsemlemorzsát összekeverjük. Ebbe fogjuk beleforgatni a megfőtt gombócokat.

(Ha nincs diódarálónk, akkor a megvásárolt darált diót és zsemlemorzsát keverjük össze és óvatosan együtt pirítsuk meg.)

Az öntethez a hozzávalókat alaposan keverjük ki.

Kivesszük a hűtőből a túrós keveréket, gombócokat formázunk belőle, majd forrásban lévő, enyhén sós vízben kifőzzük. Ha a gombóc feljön a víz felszínére, elkészült.

A leszűrt gombócokat a zsemlemorzsa-dió keverékébe forgatjuk, és a korábban elkészített tejfölös öntettel tálaljuk.

Hozzávalók 4 fő részére:

  • a gombóchoz:
    • 40 dkg félzsíros tehéntúró
    • 15 dkg sütőtök
    • 5 dkg búzadara
    • 2 db tojás
    • csipet só
  • a beforgatáshoz:
    • 8 dkg zsemlemorzsa
    • 8 dkg dióbél
    • étolaj szükség szerint
  • az öntethez:
    • 25 dkg tejföl
    • 11 dkg porcukor
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • fahéj ízlés szerint