Zabpelyhes halpogácsa 4 fő részére

By 2021-04-17Halételek, Receptek

Hal a legjobb formában. Sok gyermek kedvence a halrudacska, ennek reform alternatívája lehet a zabpelyhes halpogácsa. Kínáljunk mellé répa-vagy céklafőzeléket, így lesz teljes értékű, ízletes ebéd az egész család számára.

Elkészítés:

A tisztított, felkockázott burgonyát feltesszük főni. A halfilét ledaráljuk vagy apró kockákra vágjuk. A kenyeret tejbe áztatjuk. Érdemes a zabpelyhet is beáztatni tejbe, mert úgy kicsit megpuhul. Az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk. Ezt zsiradék nélkül tegyük, mert a kicsik bölcsődés korban még nem tudják megemészteni a sült hagymát! (Ha egy kevés sóval megszórjuk a hagymát, hamarabb ereszt levet.) A hagymát ízlés szerint ki is hagyhatjuk.

A darált vagy kockázott halfilét, a puhára főtt, passzírozott burgonyát, a kinyomkodott kenyeret, a lecsepegtetett zabpelyhet, a párolt vöröshagymát, a fűszerpaprikát, a petrezselyemzöldet, a tojást és a sót jól összedolgozzuk egy tálban, majd kerek pogácsákat készítünk belőle. Ezeket zsemlemorzsába forgatjuk.

Kétféle módon is süthetjük: vagy bő olajban, fedő alatt sütjük vagy olajjal vékonyan kikent tepsibe rakjuk és 180 fokos sütőben készre sütjük. A 3 év alatti kisgyermekeknek a sütőben sütés javasolt – a bölcsődében mi így készítjük – a felnőttek tetszés szerint fogyaszthatják. Természetesen a felnőtteknek is egészségesebb, ha nem a bő olajban sült formáját választják!

A burgonyát ki is hagyhatjuk, akkor azonban több halfilét dolgozzunk bele.

Hozzávalók:

  • 40 dkg tőkehalfilé vagy harcsafilé
  • 3 dl 2,8%-os tej
  • 15 dkg burgonya
  • 10 dkg félbarna kenyér
  • 8 dkg zabpehely
  • napraforgóolaj szükség szerint
  • 3 dkg vöröshagyma
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 2 dkg petrezselyemzöld
  • 1 db tojás
  • só ízlés szerint
  • zsemlemorzsa szükség szerint