
Kép: pixabay
A gyermek nem kicsi felnőtt
A fenti mondat szakemberek részéről gyakran hangzik el a kisgyermekek táplálásával kapcsolatban.
Ma már több kutatás is bizonyítja, hogy a gyermekek és felnőttek energia- és tápanyagigénye jelentősen eltér egymástól. A közétkeztetésben rendeleti úton szabályozzák, hogy melyik korosztály milyen étkeztetésben részesüljön. Családon belül természetesen a szokások, aktuális divatirányzatok, médiában megjelenő információk, ételkészítésre fordítható idő mennyisége befolyásolják mind a gyermekek, mind a szülők táplálkozását.
Az első ezer nap

Kép: pixabay
A kisdedek életében hosszútávú hatása van az első ezer napnak. Ekkor tudjuk megalapozni az egészséges, változatos táplálkozást, az arra hajlamosaknál megelőzni az elhízást, magas vérnyomást és számtalan, táplálkozással befolyásolható ún. „nem fertőző” betegség kialakulását.
A csecsemő anyatej melletti hozzátáplálását 4 – 6 hónapos korban kezdjük meg.
1 éves kor után minden alapvető élelmiszer bevezethető, amit a család többi tagja eszik. Főzés közben figyelni kell arra, hogy a kisgyermek ételét a felnőttekétől elkülönítetten ízesítsük, kerülve az erős, csípős fűszereket (pl. bors), cukrot. Az ételekhez sót is csak minimális mennyiségben adjunk. Szintén kerülni érdemes a bő zsírban sütést! Részesítsük előnyben a tepsiben sütést, párolás, főzést. Ételkészítéshez növényi olajat használjunk zsír helyett. Kenőzsiradéknak omega 3; 6 zsírsavakkal dúsított margarint, vajat.
Zöldség, gyümölcs napi ötször

Kép: pixabay
Zöldségek közül a bölcsődében nem fogyasztanak a kicsik szárazhüvelyeseket magas durvarost tartalmuk miatt, a családban, természetesen a szülő dönti el, hogy ad-e gyermekének lencsét, sárgaborsót, szárazbabot. A zöldségek fogyasztása vitamin-, ásványi anyag és rosttartalmuk miatt naponta több alkalommal javasolt.
A gyümölcsök szintén mindennapos része kell, hogy legyen mind a gyermekek, mind a felnőttek étkezésének.
Zöldségből, gyümölcsből naponta ötször ajánlott fogyasztani nyers és hőkezelt formában. Mindig az idényjellegű zöldséget, gyümölcsöt válasszuk, mert az érést követően a legmagasabb a vitamin és ásványianyag tartalma, majd a tárolás folyamán fokozatosan csökken.
A szénhidrát is fontos

Kép: pixabay
Szénhidrátok tekintetében érdemes az összetett szénhidrátokat előnyben részesíteni:
pékáruból, száraztésztából az elfogyasztott mennyiség legalább felét ajánlott teljes kiőrlésű gabonából készült termékkel biztosítani. Ügyeljünk arra, hogy édességet, süteményt maximum heti 2-3 alkalommal adjunk a kisgyermeknek egy étkezés befejező fogásaként, soha nem két étkezés között, vagy helyette! Ezzel biztosíthatjuk azt, hogy gyermekünk a nassolás miatt nem hagy ki étkezést, a fejlődéséhez szükséges tápanyagokhoz hozzájut a szervezete.
A fehérjék nélkülönözhetetlenek a sejtek felépítéséhez

Kép: pixabay
Húsok közül válasszuk az alacsonyabb zsírtartalmút (sovány sertés-, marhahús, lebőrözött baromfihús). A fehérjék nélkülözhetetlenek a sejtek felépítéséhez. Figyeljünk arra, hogy a fehérjék fele-fele arányban származzanak növényi és állati forrásból!
Halat csak garantáltan szálkamentes formában, heti két alkalommal biztosítsunk gyermekünknek a fentiekben említett formában elkészítve.
Tejet, tejterméket a bennük található nagy mennyiségű kalcium miatt javasolt naponta többször kínálni. A kalciumnak fontos szerepe van a csontok növekedésében, felszívódása ebben a korban a legkedvezőbb. Legnagyobb mértékben a kalcium mennyisége határozza meg a csontok minőségét, teherbírását, erősségét.
A rendszeresség biztonság érzetet ad

Kép: pixabay
Kisgyermekkorban gyakran válnak válogatóssá a gyerekek. Ez többnyire csak életkori sajátosság, ami néhány hét alatt változik. Emiatt fontos, hogy a korábban kedvelt, majd egyik napról a másikra elutasított ételeket, ízeket újra és újra ajánljuk fel, mert ahogy jön, úgy el is múlhat az adott íz elutasítása. Egy jó recept, egy új ötlet az elkészítésre nagy segítség lehet, ha kifogyunk az ötletekből.
Mint az élet minden területén, a táplálkozás esetében is nagyon fontos a rendszeresség!
Minden étkezést nagyjából ugyanabban az időben kínáljunk gyermekünknek, lehetőséget adva ezzel a szervezetének arra, hogy fel tudjon készülni a rá váró „munkára”. Feltételes reflexünknek köszönhetően már a közelgő étkezés tudata beindítja az enzimek termelését, ezzel is segítve az emésztést.
A rendszeresség biztonságérzetet ad!
Felhasznált irodalom:
- Közétkeztetők kézikönyve III: (Henter I., Ruis Zs.) 2021
- Fehér Könyv a TÉT Platform Egyesület kutatásainak adatai alapján 2018
- PTE ETK Klinikai és gyakorlati dietetika 2015