Céklafőzelék – 4 fő részére

By 2020-10-15Főzelékek, Receptek

Minden hercegnő kedvence a mesés rózsaszínű főzelék. Csupa vitamin és rost. Zabpelyhes halpogácsával fejedelmi lakoma gyermeknek és felnőttnek egyaránt.

Az apró kockákra vágott céklát enyhén sós vízbe feltesszük főni. Annyi főzővizet engedjünk rá, hogy éppen ellepje. Az étolajból és lisztből világos, úgynevezett száraz rántást készítünk. Ennek módja, hogy a lisztet az edényben szárazon, enyhén megpirítjuk, majd a tűzről félrehúzzuk, ezután adjuk hozzá – folyamatos keverés mellett – az étolajat.

A megfőtt céklához hozzáadjuk a rántást és a tejet (a főzőlevet nem öntjük le róla), majd az egészet botmixerrel pépesítjük. (A pépesítés el is maradhat.) A tej egy részét helyettesíthetjük tejszínnel, ettől kicsit „selymesebb” ízt kapunk. Végül ízesítjük kevés cukorral, majd összeforraljuk.

Hozzávalók:

  • 90 dkg friss, tisztított cékla
  • 3 dl tej
  • 6 dkg liszt
  • 20 ml étolaj
  • cukor ízlés szerint
  • só ízlés szerint