Tippek, tanácsok bölcsődeorvosunktól a bölcsődekezdéshez

Bölcsődeorvosunkat dr. Móra Imolát kértük, hogy osszon meg velünk néhány gondolatot, a szülők mire számíthatnak, ha kisgyermekük új közösségbe kerül? Vajon sokat lesz beteg? Mivel és hogyan támogathatják a kicsit a betegségekkel szembeni védekezőképességét?

Tényleg sokat lesz beteg egy bölcsis?

Kép: pixabay

A bölcsődébe kerülő gyermekek sokat lesznek betegek. Egy év alatt akár 8-10 betegségen is áteshetnek, így sokszor többet vannak otthon, mint amennyit közösségbe eltöltenek.

A gyerekek egészségét és hogy milyen gyakran betegszenek meg sok tényező befolyásolja.

A fertőzésekkel való megküzdés az immunrendszer feladata, mely veleszületett és szerzett immunitásból áll. Mivel a kicsik immunrendszere fejletlen, ennek fejlesztése az élet első öt évében nagyon fontos feladat.

A védőoltásoknak fontos szerepe van.

Vannak kötelező és ajánlott védőoltások is, melyek sokat segítenek az immunrendszer megerősítésében.

Kép: pixabay

“A sok megbetegedés nem azt jelenti, hogy gyenge az immunrendszerük, hanem azt, hogy fokozatosan alakul ki a védettség a vírusokkal, baktériumokkal szemben (…)”

A legnagyobb változást az immunrendszer fejlődésében a gyerek közösségbe való kerülése jelenti amikor számukra egyre több ismeretlen kórokozóval találkoznak.

A sok megbetegedés nem azt jelenti, hogy gyenge az immunrendszerük, hanem azt, hogy fokozatosan alakul ki a védettség a vírusokkal, baktériumokkal szemben és a későbbi találkozások már enyhe vagy mérsékelt tüneteket okoznak.

Milyen immunerősítő praktika a megoldás?

Tuti biztos immunerősítő nincs, de szükség van a rendszeresen adagolt D vitaminra az egyoldalú táplálkozás esetén, vas bevitelre és C vitamin adagolására is.

Nagyon sok csodaszer és praktika létezik, de a legfontosabb a megfelelő minőségű és mennyiségű táplálék és folyadékbevitel, a szabadban való tartózkodás és az elegendő mennyiségű minőségi alvás, amelyeket a bölcsőde biztosítani tud.