Tippek, tanácsok a bölcsődekezdéshez a bölcsődepszichológustól

A Rákosmenti Egyesített Bölcsődék pszichológusaként szeretettel köszöntöm Önöket!

Rövid ismertetővel kívánok segítséget nyújtani a bölcsődekezdésre történő felkészüléshez.

A bölcsődébe lépés változással jár, mind a gyermekek, mind a szülők számára. Új emberek, helyek, élmények várják a családokat. Az ismeretlen helyzetek, a várakozás izgalma mellett, gyakran szorongáskeltők is lehetnek, illetve különböző félelmekkel járhatnak.

Mindezek mérséklésére érdemes minél szélesebb körben tájékozódni

Erre remek lehetőséget teremtenek az Intézményünk által megrendezésre kerülő programok, például Bölcsődekóstolgató, Nyílt hét, amelyekre idén tavasszal lehetőségük volt ellátogatni.

Ezeken az alkalmakon a szülők, és a különböző játékokon keresztül a gyermekek is bepillantást nyerhetnek a bölcsődei életbe, megismerkedhetnek bölcsődéink munkatársaival, szokás- és szabályrendszerével, napirendjével, valamint feltehetik kérdéseiket, melyekre egy jól felkészült bölcsődei szakemberekből álló csapat válaszol.

Az informálódást, valamint a gyermekek számára az alkalmazkodást, ráhangolódást is segítheti a mesekönyvek használata, nézegetése, olvasása. Kiváló gyermekirodalmi művek érhetők el a témában, például Pepe a bölcsiben, valamint a Ringató-lapozók sorozat kötetei: Vár a bölcsőde! és a Bölcsődés vagyok, vagy bátran mondhatnak “fejből mesét”, kitalálhatnak saját, egyedi történeteket is. Mindezek nagyszerű lehetőséget teremtenek arra, hogy a közös beszélgetések során, a gyermekek számára jól ismert környezetben, a hozzájuk legközelebb álló személyek támogatásával ismerkedhetnek meg a rájuk váró újdonságokkal.

Kép: pixabay

A gyermekek életében kiemelt jelentősége van egy jól kialakított napirendnek, ritmusnak. Remek támpontot biztosít, kiszámíthatóvá teszi a világot számukra, így növeli biztonságérzetüket. Az életükben bekövetkező változásokhoz való alkalmazkodást segíti, ha a napirend kellő rugalmasság mellett, a mindennapjaik állandó részét képezi. A bölcsődekezdést megelőzően az otthoni napirendet ebből adódóan érdemes lassan, fokozatosan a bölcsődei napirendhez igazítani.

Ehhez kapcsolható a szoptatás kérdésköre is, amely megnyugvást hozhat és örömforrás lehet az édesanyáknak és gyermekeiknek. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelenlegi álláspontja szerint, amennyiben lehetséges, javasolt a gyermekeket legalább kétéves korukig szoptatni.

Azoknak a gyermekeknek, akiket édesanyjuk szoptat, fontos, hogy ez a megszokott közös tevékenység a bölcsődébe lépést követően is folytatódhasson. Azonban érdemes a napirendhez hasonlóan, a bölcsőde megkezdése előtt két-három hónappal a szoptatási időszakokat is fokozatosan kitolni a reggeli és az esti órákra, valamint segíteni a gyermekeket abban, hogy egyéb önmegnyugtató módszereket is találjanak, alkalmazzanak, pl.: “átmeneti, más néven vigasztárgy” használatával. Mindez segíti a gyermekeket abban, hogy minél könnyedebben, zökkenőmentesebben alkalmazkodjanak a szülőktől távol töltött bölcsődei mindennapokhoz.

“Fontos tisztában lenni azzal, hogy az elengedés nem egyenlő az elvesztéssel.”

A beszoktatás idején a gyermekeknek segítséget jelenthet továbbá, ha a szülők megkönnyítik számukra az elválást. Az elhúzott búcsú azt az üzenetet közvetítheti a gyermekek felé, hogy szüleik aggódnak, bizonytalanok. Megterhelő lehet számukra a saját szorongásukon túl a szüleikét is érezni. Ilyenkor érdemes a puszit és ölelést követően a legegyszerűbben és egyértelműen elköszönni, például „Szervusz, kincsem, uzsonna után jövök érted.”, majd elmenni. Fontos tisztában lenni azzal, hogy az elengedés nem egyenlő az elvesztéssel. Valójában pont az ellenkezője igaz. Amennyiben a szülők biztonságot nyújtó, stabil kereteket biztosítanak, amelyeken belül a gyermekek úgy érzik, hogy szabadon mozoghatnak, felfedezhetik a világot, az önbizalom növelő a számukra, és annál szívesebben térnek vissza a szüleikhez. A családlátogatásról és a beszoktatásról korábban már hosszabban értekeztünk, bővebben itt (hiperhivatkozás) olvashatnak róla.

Üdvözlettel,

Szabó Krisztina Brigitta (bölcsődepszichológus)

Könyvajánló

  • Gyöngyösi Katalin: Vár a bölcsőde!, Ringató Kiadó, 2020, 2024.
  • Gyöngyösi Katalin: Bölcsődés vagyok, Ringató Kiadó, 2020, 2024.
  • Vadadi Adrienn: Pepe a bölcsiben, Pagony Kiadó, 2022.

Felhasznált irodalom

Egészségügyi Világszervezet (WHO). (2023). WHO Guideline for complementary feeding of infants and young children 6-23 months of age. World Health Organization.
Letölthető: WHO Guideline for complementary feeding of infants and young children 6-23 months of age